Impressies: Wonen aan het park

Een eigentijds vormgegeven gebouw staat centraal ‘aan het park’. Door de rooilijnen van de bebouwing aan de Mozartstraat en de Beethovenstraat te volgen wordt het straatprofiel volledig afgerond en ontstaat een stedenbouwkundig accent waar gewoond wordt aan het park.

Het speelse karakter van de bouwmassa, welke afbouwt van 3 lagen plat als accent op de hoek, naar 2 lagen plat richting de buurpercelen, zorgt voor een geleidelijke overgang naar de bestaande bebouwing. Dit wordt versterkt door de derde bouwlaag aan de uiteinden uit te voeren als spreekwoordelijke setback in lichter en natuurlijk materiaal.

Door deze verspringende massa’s ontstaat een speels gevelbeeld en wordt een schaal gecreëerd die zowel aansluit bij de bestaande wijk, als de ontwikkeling in het zuidelijke deelgebied. Het opknippen van de massa in kleinere volumes wordt verder versterkt door het terugleggen van de gevel ter plaatse van de balkons en de hoofdentree. Het gebruik van houten geveldelen in de architectuur wordt hierbij ingezet. In het hoekaccent grijpen drie volumes in elkaar. Door de drie lagen vormt dit een duidelijk accent, maar door het terug laten komen van het tweelaagse volume in de architectuur zorgt het tevens voor aansluiting bij de rest van het plan.

De positionering en variatie tussen balkons en loggia’s zorgen voor een goede balans tussen uitzicht en privacy en richten zich door hun vormgeving op de interactie van het wonen aan het park. Net als in het zuidelijke deelgebied zij n de gevels op slimme plaatsen voorzien van schuil- en nestmogelijkheden. Samen met de houten accenten zorgen deze terugkerende accenten in de architectuur voor een geheel tussen beide deelgebieden. Zo komt de pergola constructie terug bij de setbacks op de derde verdieping en op het binnenterrein achter het noordelijke deelgebied.

Het groene parkeerterrein achter de bebouwing krijgt een groene en beschutte uitstraling door het toepassen van de pergola constructie. De constructie van de galerij en is ook als zodanig vormgegeven en gaat hiermee de verbinding aan, waardoor het één geheel vormt. De pergola constructie geeft ruimte aan klimplanten om het binnenterrein verder te vergroenen. Door de doordachte positionering van de noodtrappen en galerij en binnen deze constructie wordt privacy naar de naastgelegen bebouwing gewaarborgd.